Teksti julkaistu aijemmin blogissa pudotuspeli.
***
Kuten iive jossain postauksesssaan mainitsi, niin useat ruokafirmat ovat alkaneet tehdä niin (ihmisten valveutumisen myötä) että eivät merkitse enää ruokapakkausten raaka-aine luetteloon yhtään E-koodia, ne ovat yhtäkkiä hävinneet!
Ovatko E-koodiaineet sitten yhtäkkiä kadonneet tai niiden käyttö lopetettu?No ei. Ruokafimat ovat vain tajunneet, että jos kirjoittaa E-koodin sijasta, raaka-aineet kokonaisen pitkän
Olkaa siis tarkkana, jos vilkaisette, ettei tuotteessa ole "yhtään E-koodia", jos siellä on pitkä lista vaikeasti lausuttavia, latinalta kuulostavia aineita, tod.näk. ne ovat lisäainesotkua.
Tässä hieman perusjuttuja omassa käytössä olevista tuotteista ja tuoteryhmistä.
* Vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät, yrtit, sienet
kuva:täältä |
Ja muistutetaan marttoja tukien :D Että; pakastaminen ja itsetehdyt hillot kunniaan!
Hilloissa ja mehuissa kannattaa suosia pienien tuottajien merkkejä, ja paikkallisia tuottajia, näissä ei yleensä ole kovin paljon(jos lainkaan) lisäaineita. Ne tosin myös säilyvät hieman vähemmän aikaa, kuin "normaalit" tuotteet, mutta kylmässä nekin säilyvät sen aikaa, että ne varmasti ehtii käyttää pois.
*Maustamaton ja marinoimaton liha, kala ja äyriäiset.
kuva:täältä |
Marinadit on erittäin helppo tehdä itse, jos vähän vaivautuu opettelemaan ;). Muutaman perusmarinadin osaamisella pääsee tosi pitkälle, ja mausteita vähän vaihtamalla, saa jokaiselle lihalle/kalalle sopivan "sotkun" aikaiseksi.
*Sokeri, hunaja,suola
kuva:täält |
Tavallista puhdistettua sokeria parempi vaihtoehto on nk. intiaanisokeri /täysruokosokeri, tai hunaja. Myös puhdistettua suolaa parempi vaihtoehto on merisuola tai vuorisuola.
*Maitotuotteet
kuva:täältä |
Jogurteissa ja rahkoissa on todella monissa makeutusaineita, tai jos ei niitä, niin sitten aivan järkyttävät määrät sokeria. Joissain maustetuissa jogurteissa voi olla jopa kahdeksan sokeripalan verran sokeria (yhdessä pikarissa) ! laittaisitko itse esim. kahvi/tee kuppiin kahdeksan palaa sokeria?
Entäs sitten nämä kevyet ruoka"kermat"? kevyitä? Kyllä. Pullollaan lisäaineita? Kyllä. Yhdessä purkissa on keskimäärin 4-5 eri lisäainetta, täysin turhaa, koska vieressä kylmähyllyssä nököttää 100% varmuudella täysin lisäaineeton vaihtoehto! Nimittäin ehta suomalainen kerma.
Älkää pelätkö niitä kerman kaloreita (itse olen laihtunut kohta 20kg, vaikka en käytä kevyttuotteita..) kermaa voi ja saa käyttää vaikka tarkkailisi painoaan/laihduttaisi. Kunhan käyttää sitä kohtuudella :).
Jauhot ja viljatuotteet
kuva:täältä |
Leipien kanssa saakin sitten olla tarkempi. Useimmissa leivissä ja leivonnaisissa on mm. sitruunahappoa. Mutta mielestäni se ei lisäaineena todellakaan pahimmisata päästä (jo senkään takia, että sitä esiintyy luonnossakin), ja käytän itse tuotteita joissa sitä on. Leivät ovat kuitenkin meillä suomessa nekin melkoisen "puhtaita", onneksi. Jos haluaa olla vielä varmempi ja välttää lisäiaineita, kannattaa valita pienten tuottajien tuotteita, ei suurten yritysten (mm. vaasan& vaasan tai fatzer) leipävalikoimaa.
Öljyt, rasvat
kuva: täältä |
Itse en ole löytänyt rasiamargarineista lisäaineettomia versioita, jos joku on näihin törmännyt, niin vinkatkaa ihmeessä! Kaikissa mitä eteeni on sattunut on ollut säilöntä- ja useimmissa myös väriaineita.
Valmisruoat
Nämä "valitettavasti" jäävät lähes täysin pois ruokavaliosta, jos haluaa siirtyä lisäaineettomaan ruokavalioon. Silloin pitää vaivautua tekemään kotona ruokaa itse, ja mahdollisesti pakastamaan sitä, yllättävän tarpeen varalle.
Mm. saarioisilla on muutamia täysin lisäaineettomia ruokia valmisruoissa (ei myöskään niitä "piilotettuja E-koodeja" jotka siis olisi kirjoitettu kokonimellään tuoteluetteloon). Näitä ovat mm. Maksa-, lihaperuna-,silakka- ja makaronilaatikko.
Joillain valmistajilla on myös lisäaineettomia pakastekeittoja, esim. pinaattikeitto.
Samoin kauppaan jäävät lähes kaikki "pussiruoat" esim. valmiit kastikeainekset, pussikeitot, jne. Näistäkin löytyy joitain lisäaineettomia versioita, mutta aika harvassa ovat, ne löytyvä pääosin "ekokaupoista" (katso seuraava kohta, löydät linkit).
Karkit, leivonnaiset ja muut "hyvät "
kuva: täältä |
Suklaat ovat karkeista tässä mielessä yleensä "turvallisimpia".
Useimmat perunalastut ja muut sipsit saa myös jättää hyllyyn, väri- ja makuaineita on niin että hyvä kun pussiin sopii..
Herkkuina voi käyttä mm. kuivattuja hedelmiä ja marjoja, sekä muita esim. Ekolosta ja punnitse ja säästä tai ruohonjuuresta saatavia tuotteita ja makeisia, esim. raakasuklaa, pähkinät, halva ja lakritsi.
Herkkujen, kuten kaikkien muidenkin ruokien kohdalla pitää kuitenkin muistaa, ettei satunnainen herkuttelu lisäaineita sisältävillä tuotteilla kenenkään ruokavaliota kaada, esim. ystävän/vanhempien luona vieraillessa, juhlissa tms.
Ja muistutettakoot vielä kerran, että on lisäaineita ja lisäaineita.
Kaikki eivät todellakaan ole pahasta, ja montaa lisäainetta (olivat ne sitten värejä, säilöntään tai tuotteen rakenteesen liittyviä) löytyy ja esiintyy ihan luonnossakin, mm. sitruunahappo, soijalesitiini ja pektiini.
Itse käytän tälläisiä tuotteita joissa näitä luonnollisia aineita on, koska oma tarkoituksenani ei ole tehdä elämästäni ja ruokavalinnoistani vaikeaa (jollaiseksi elämä menisi, jos jättäisi _kaikki_ lisäaineet pois). Omat valintani kaupassa pääasiasa menevät sillä periaatteella, että mikä tuote on "pienenpi paha" :P
Kiitos näistä tiedoista! Meillä kun tuo lähemmäs 8kk oleva tyttönen alkaa jossain vaiheessa syömään samoja eväitä meidän kanssa niin on oikein hirvittänyt että mitä e-koodeja sille joutuu syöttämään. Tekstin luettuani olen jo vähän valaistuneempi asian suhteen! :)
VastaaPoistaMari
VastaaPoistaKivaa jos sivumme auttaa, se on tarkoitus :) Loppujen lopuksi e-aineettomiakin ruokia löytää aika helposti :)