Lisäaineetonta!

Oletko kokenut lisäaineherätyksen? Etkö oikein tiedä mistä aloittaa? Tuntuuko kaupassakäynti vaikealta? Tuntuuko tutulta? Hymyilyttääkö?

Älä huoli, nyt voit täältä bongata itsellesi sopivan tuotteen. Näitä käytämme itse, kukaan ei sponsoroi.
Kaikki tuotteet eivät ole kokonaan lisäaineettomia, vaan katsomme tuotetta aina tapauskohtaisesti.

keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Lisäaineettomia tuotteita

Teksti julkaistu aijemmin blogissa pudotuspeli.
***

Kuten iive jossain postauksesssaan  mainitsi, niin useat ruokafirmat ovat alkaneet tehdä niin (ihmisten valveutumisen myötä) että eivät merkitse enää ruokapakkausten raaka-aine luetteloon yhtään E-koodia, ne ovat yhtäkkiä hävinneet!

Ovatko E-koodiaineet sitten yhtäkkiä kadonneet tai niiden käyttö lopetettu?
No ei. Ruokafimat ovat vain tajunneet, että jos kirjoittaa E-koodin sijasta, raaka-aineet kokonaisen pitkän (ja helvetin vaikeasti lausuttavan) nimen, raaka-aineluettelo näyttää paljon paremmalta..
Olkaa siis tarkkana, jos vilkaisette, ettei tuotteessa ole "yhtään E-koodia", jos siellä on pitkä lista vaikeasti lausuttavia, latinalta kuulostavia aineita, tod.näk. ne ovat lisäainesotkua.

Tässä hieman perusjuttuja omassa käytössä olevista tuotteista ja tuoteryhmistä.

* Vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät, yrtit, sienet

kuva:täältä
Eivät tietenkään sisäsällä käsittelemättöminä mitään lisäaineita, kaikki mitä ulkoa saa kerättyä (itse osta mahdollisuuksien mukaan myös luomuna ja lähiruokana). Ulkomaisissa hedelmissä (useimmiten omenoissa) on tosin paljon torjunta- ja pintakäsittelaineita, joten kotimaisen suosiminen tässäkin kannatta.
Ja muistutetaan marttoja tukien :D Että; pakastaminen ja itsetehdyt hillot kunniaan!
Hilloissa ja mehuissa kannattaa suosia pienien tuottajien merkkejä, ja paikkallisia tuottajia, näissä ei yleensä ole kovin paljon(jos lainkaan) lisäaineita. Ne tosin myös säilyvät hieman vähemmän aikaa, kuin "normaalit" tuotteet, mutta kylmässä nekin säilyvät sen aikaa, että ne varmasti ehtii käyttää pois.

*Maustamaton ja marinoimaton  liha, kala ja äyriäiset. 
kuva:täältä
Mardinadit ovat useimmiten täynnä suolaa, natriumglutamaattia ja säilöntäaineita.
Marinadit on erittäin helppo tehdä itse, jos vähän vaivautuu opettelemaan ;). Muutaman perusmarinadin osaamisella pääsee tosi pitkälle, ja mausteita vähän vaihtamalla, saa jokaiselle lihalle/kalalle sopivan "sotkun" aikaiseksi.

*Sokeri, hunaja,suola

kuva:täält
Otan mieluummin sokerista kalorit, kuin makeutusaineiden moskat elimistööni, oli sitten kyseessä mikä tuote tahansa.
Tavallista puhdistettua sokeria parempi vaihtoehto on nk. intiaanisokeri /täysruokosokeri, tai hunaja. Myös puhdistettua suolaa parempi vaihtoehto on merisuola tai vuorisuola.





*Maitotuotteet
kuva:täältä
Kannattaa unohtaa maustetut tuotteet, osta mieluummin maustamatonta jogurttia tai rahkaa, ja lisää itse sekaan marjoja/hedelmiä, ja sokeria/hunajaa tarpeen mukaan.
Jogurteissa ja rahkoissa on todella monissa makeutusaineita, tai jos ei niitä, niin sitten aivan järkyttävät määrät sokeria. Joissain maustetuissa jogurteissa voi olla jopa kahdeksan sokeripalan verran sokeria (yhdessä pikarissa) ! laittaisitko itse esim. kahvi/tee kuppiin kahdeksan palaa sokeria?

Entäs sitten nämä kevyet ruoka"kermat"? kevyitä? Kyllä. Pullollaan lisäaineita? Kyllä. Yhdessä purkissa on keskimäärin 4-5 eri lisäainetta, täysin turhaa, koska vieressä kylmähyllyssä nököttää 100% varmuudella täysin lisäaineeton vaihtoehto! Nimittäin ehta suomalainen kerma.
Älkää pelätkö niitä kerman kaloreita (itse olen laihtunut kohta 20kg, vaikka en käytä kevyttuotteita..) kermaa voi ja saa käyttää vaikka tarkkailisi painoaan/laihduttaisi. Kunhan käyttää sitä kohtuudella :).

Jauhot ja viljatuotteet
kuva:täältä
Suomessa onneksi jauhot ovat melkoisen "puhtaita" lisäaineista.
Leipien kanssa saakin sitten olla tarkempi. Useimmissa leivissä ja leivonnaisissa on mm. sitruunahappoa. Mutta mielestäni se ei lisäaineena todellakaan pahimmisata päästä (jo senkään takia, että sitä esiintyy luonnossakin), ja käytän itse tuotteita joissa sitä on. Leivät ovat kuitenkin meillä suomessa nekin melkoisen "puhtaita", onneksi. Jos haluaa olla vielä varmempi ja välttää lisäiaineita, kannattaa valita pienten tuottajien tuotteita, ei suurten yritysten (mm. vaasan& vaasan tai fatzer) leipävalikoimaa.

Öljyt, rasvat

kuva: täältä
Öljyt (rypsi-, auringonkukka- , oliiviöljyt yms.) ovat lisäaineettomia, samoin, kuin ehta suomalainen voi, sitä tosin ei "kukaan" uskalla enää käyttää... tämän terveyshössötyksen keskellä :D
Itse en ole löytänyt rasiamargarineista lisäaineettomia versioita, jos joku on näihin törmännyt, niin vinkatkaa ihmeessä! Kaikissa mitä eteeni on sattunut on ollut säilöntä- ja useimmissa myös väriaineita.

Valmisruoat
Nämä "valitettavasti" jäävät lähes täysin pois ruokavaliosta, jos haluaa siirtyä lisäaineettomaan ruokavalioon. Silloin pitää vaivautua tekemään kotona ruokaa itse, ja mahdollisesti pakastamaan sitä, yllättävän tarpeen varalle.
Mm. saarioisilla on muutamia täysin lisäaineettomia ruokia valmisruoissa (ei myöskään niitä "piilotettuja  E-koodeja" jotka siis olisi kirjoitettu kokonimellään tuoteluetteloon). Näitä ovat mm. Maksa-, lihaperuna-,silakka- ja makaronilaatikko.
Joillain valmistajilla on myös lisäaineettomia pakastekeittoja, esim. pinaattikeitto.
Samoin kauppaan jäävät lähes kaikki "pussiruoat" esim. valmiit kastikeainekset, pussikeitot, jne. Näistäkin löytyy joitain lisäaineettomia versioita, mutta aika harvassa ovat, ne löytyvä pääosin "ekokaupoista" (katso seuraava kohta, löydät linkit).

Karkit, leivonnaiset ja muut  "hyvät "

kuva: täältä
Esim. irtokarkit saa unohtaa lähes täysin, jos haluaa lisäianeista luopua.
Suklaat ovat karkeista tässä mielessä yleensä "turvallisimpia".
Useimmat perunalastut ja muut sipsit saa myös jättää hyllyyn, väri- ja makuaineita on niin että hyvä kun pussiin sopii..
Herkkuina voi käyttä mm. kuivattuja hedelmiä ja marjoja, sekä muita esim. Ekolosta ja  punnitse ja säästä  tai  ruohonjuuresta saatavia tuotteita ja makeisia, esim. raakasuklaa, pähkinät, halva ja lakritsi.


Herkkujen, kuten kaikkien muidenkin ruokien kohdalla pitää kuitenkin muistaa, ettei satunnainen herkuttelu lisäaineita sisältävillä tuotteilla kenenkään ruokavaliota kaada, esim. ystävän/vanhempien luona vieraillessa, juhlissa tms.

Ja muistutettakoot vielä kerran, että on lisäaineita ja lisäaineita.
Kaikki eivät todellakaan ole pahasta, ja montaa lisäainetta (olivat ne sitten värejä, säilöntään tai tuotteen rakenteesen liittyviä) löytyy ja esiintyy ihan luonnossakin, mm. sitruunahappo, soijalesitiini ja pektiini.


Itse käytän tälläisiä tuotteita joissa näitä luonnollisia aineita on, koska oma tarkoituksenani ei ole tehdä elämästäni ja ruokavalinnoistani vaikeaa (jollaiseksi elämä menisi, jos jättäisi _kaikki_ lisäaineet pois). Omat valintani kaupassa pääasiasa menevät sillä periaatteella, että mikä tuote on "pienenpi paha" :P

2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä tiedoista! Meillä kun tuo lähemmäs 8kk oleva tyttönen alkaa jossain vaiheessa syömään samoja eväitä meidän kanssa niin on oikein hirvittänyt että mitä e-koodeja sille joutuu syöttämään. Tekstin luettuani olen jo vähän valaistuneempi asian suhteen! :)

    VastaaPoista
  2. Mari
    Kivaa jos sivumme auttaa, se on tarkoitus :) Loppujen lopuksi e-aineettomiakin ruokia löytää aika helposti :)

    VastaaPoista