Netin keskustelupalstoilla esitellään mitä erikoisemman näköisiä kakkuja pienten pilttien kekkereihin ja täytevalikoimakin on varsin laaja. Surutta jo 1-vuotis kakkuihin laitetaan runsaasti lisäaineita, sokeria, rasvaa, värejä ja keinotekoisia aromeja, liivatteesta puhumattakaan. Samoin aiheeseen liittyviä blogeja on varmaankin satoja, jos ei tuhansiakin.
![]() |
Kuva we <3 it |
![]() |
Kuva we <3 it |
Siellä Hello Kitty kakkukuvan ainesosaluettelo näytti tältä:
Ainesosat: perunajauho, kasviöljy, säilöntäaine E202 E218, happamuudensäätöaine E330, väriaineet E102 E110 E122 E133 E151, emulgointiaineet E422 E433
mm. Confetista tai Bake&Partysta tuotetietoja ei löytynyt kovinkaan monen tuotteen kohdalta (kuvat, koristeet, värit, glitterit).
Itsellänikin on kokemusta tästä trendistä, valitettavasti.
Viime vuotinen hurahtamiseni näytti tältä:
*****
Yksistään Flora Vispissä on 5 lisäainetta, sekä 1 väriaine.Koristelussa käytetyssä sokerimassassa taasen oli 6 lisäainetta
Vaniljakreemijauheessa 8!
Valkoisessa marsipaanissa on yksi lisäaine, mutta värjäsin sitä elintarvikeväreillä. Näistä netistä myytävistä elintarvikeväreistä onkin melkein mahdotonta selvittää mitä ne sisältävät ennen kuin ostat niitä. Kaapista löytyneessä pinkissä pastavärissä on 3 lisäainetta. Väriaineena E122
E122 atsorubiini, karmosiini on punainen atsoväriaine. Voi aiheuttaa allergisia reaktioita astmaatikoille sekä asetyylisalisyylihapolle allergisille. Lisäaine on karsinogeeni ja sen epäillään aiheuttavan erityisesti virtsarakko-syöpää. Lisäaine on kielletty Kanadassa, Japanissa, Norjassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. (www.ekoodi.com)Sininen pastaväri taasen sisälsi 4 lisäainetta (E1422, E151, E133, E260)
E133 briljanttisininen FCF on synteettinen sininen väriaine, joka on aiemmin ollut kiellettynä lukuisissa eri maissa (mm Itävalta, Belgia, Tanska, Ranska, Saksa, Kreikka, Italia, Norja, Espanja, Ruotsi ja Sveitsi), mutta sallittu sittemmin EU:n myötä. Huolimatta siitä, että tämä on EU:n myötä ‘turvallinen’ – lienee silti syytä välttää tätä lisäainetta.Valkoinen kimallegeeli sisältää:
sokeri, maissisiirappi, vesi, muunneltu elintarviketärkkelys, väri (E177), sitruunahappo, karrageeni (E407), suola, natriumbentsoaatti (E211).
Koristerakeet sisältävät huiman määrän ainesosia (useita eri värejä samassa purkissa). Kakkuun käyttämäni hopeahelmiäisrakeet sisälsivät värejä E171 (titaanioksidi), E172, E173 alumiini(!), E555) sekä liivatetta, pintakäsittelyaineita (mehiläisvahaa ja sellakkaa).
Yksistään näistä aineksista tuli kakkuun jo reippaat 36 erilaista lisäainetta!
Eli siis 36 lisäainetta 1 vuotiaan lapsen syntymäpäiväkakkuun!
Tässä määrässä ei ole edes huomioitu margariinin, kerman, jauhojen yms. lisäaineita.
*****
Minikakkupohja (n.16kpl pieniä kakkupohjia)
4munaa
1,5dl Luomu ruokosokeria
3/4dl perunajauhoja
1dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Pohja tehdään kuten perinteinen kääretorttupohja. Valmiista pohjasta leikataan esim. lasin avulla sopivan kokoisia pyörylöitä.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon. Levitä kevyesti voidellulle leivinpaperille. Paista 225 asteessa n. 8min. Kumoa kevyesti sokeroidulle leivinpaperille hetkeksi jäähtymään, leikkaa pyörylät levystä.
Kokoa leivokset kuten perinteinen täytekakku. Muista kostuttaa! (esim. vesi riittää)
Marjarahkatäyte
Mustikoita
Vadelmia
Ripaus Luomuruokosokeria
1prk Maitorahkaa
2dl Kermaa
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää maitorahka. Sekoita marjat ja lopuksi sokeri joukkoon.
Koristeeksi
Marjoja sekä kermaa
(Hyytelösokeria)
(Hyytelösokeria)
(Pikeeriperhosia tai -koristeita)
Pikeerinteko-ohjeet löydät Kinuskikissalta, samoin perhostenteko-ohjeen ja kaavat. Myös erilaiset suklaakoristeet ovat kauniita ja itsetehtyinä myös vähälisäaineellisia (riippuen tietenkin käytetyistä raaka-aineista).
En tiedä onko jo tuttu juttu, mutta Keljon Cittarista (jos en nyt ihan väärin muista ostopaikkaa) löytynyt reajuustoa luomuna. Rasvaa piirun verran alle 5 mikä saa varmaan 0,2% tottuneet nikottelemaan ;) Aivan järkyttävän hyvää, suosittelen :)
VastaaPoistaJane
VastaaPoistasatutko muistamaan merkkiä? voisin lisätä tuonne listaamme.
Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaCittarin Luomuvalikoimat on mulle aika vieraat kun suht harvoin siellä käyn. En käy ostamassa sieltä yleensä kun vain tarkoituksella tiettyjä tuotteita, mutta pitääpä käydä tsekkaamassa!
0,2% noh, sehän on aika kuraa ;D tuo himppa alle 5 kuulostaa oikein hyvälle!
Mutta nyt ihan pakko sanoa et toi 0,2% raejuusto on kyllä ihan hanurista. Styroksia voin syödä ilmaiseksikin jos haluan. Sitäpaitsi tällaisen jännän homman huomannut. Jos syön 0,2% raejuustoa vatsa pyörähtää sekaisin mutta jos taasen syön "oikeaa" raejuustoa ei moisia oireita ole ollenkaan !
VastaaPoistaS
Anonyymi
VastaaPoistajep, kevyttuotteet yleensäkin on aika kamalia.. mutta raejuusto (ja homejuusto myös!!) jotenkin erityisen kamalia kevytversioina. sikipä, ainakin meillä, laihduttamisesta huolimatta, ostetaan kaikki oikeinta tuotteina, ei kevyt- versioita.
Andechser näyttäisi oleva valmistaja. Kannessa lukee Andechser Natur Körniger Bio-Frischkäse.
VastaaPoistaLidlistä löytyy myös (ei-luomu)raikkaria kunnon prosenteilla, X-trakin (S-marketin halpis) on yllättävän hyvää. Cittareista löytyy myös todella hyvää ranskalaista voita merisuolarakeilla. Ei luomua, mutta mielettömän hyvän makuista. Valmistajaa en muista, mutta on sellainen pyöreä törppö (sininen alusta ja voinkeltainen päällys) josta ei voi erehtyä.
Minikakut näyttävät todella ihanilta. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaMinikakut näyttävät kyllä ihanilta, voisin itse ahmaista yhden mutta oman kokemukseni mukaan kermapäällysteiset kakut eivät ole maistuneet lapsille. Olenkin jämähtänyt omenapiirakkavaiheeseen, tosin teen piirakasta melko korkean ja teen myös vaniljakastikkeen ihan itse. Toinen juttu mitä tulee usein tarjottua on sellainen marenkipohjainen juttu johon tulee banaania, vaniljajäätelöä(tai kastiketta) sekä suklaakastiketta ja olen ne annostellut valmiiksi Bonne Maman tyhjiksi jääneisiin lasipurkkeihin. Kastikkeissakin pystyy tosi hyvin sivuuttamaan lisäaineet kun ne tekee itse, samoin marsipaanissa. Täällä meillä päin (hollannissa) ennen joulua Sinterklaasin aikaan syödään tosi paljon marsipaania:)
VastaaPoista