Lisäaineetonta!

Oletko kokenut lisäaineherätyksen? Etkö oikein tiedä mistä aloittaa? Tuntuuko kaupassakäynti vaikealta? Tuntuuko tutulta? Hymyilyttääkö?

Älä huoli, nyt voit täältä bongata itsellesi sopivan tuotteen. Näitä käytämme itse, kukaan ei sponsoroi.
Kaikki tuotteet eivät ole kokonaan lisäaineettomia, vaan katsomme tuotetta aina tapauskohtaisesti.

tiistai 9. elokuuta 2011

Kakut ja kakkukoristeet

Kasvava trendi on jo vuosia ollut äitien hurahtaminen (siis kirjaimellisesti) kakkujen koristeluun ja niinpä nettikin pursuaa mitä ihmeellisempiä koristeita, glittereitä, massoja jne. ja tokihan ne ovat syötäväksi tarkoitettuja! Kakut näyttävät nykyään enemmän kaikelta muulta kuin kakuilta.

Netin keskustelupalstoilla esitellään mitä erikoisemman näköisiä kakkuja pienten pilttien kekkereihin ja täytevalikoimakin on varsin laaja. Surutta jo 1-vuotis kakkuihin laitetaan runsaasti lisäaineita, sokeria, rasvaa, värejä ja keinotekoisia aromeja, liivatteesta puhumattakaan. Samoin aiheeseen liittyviä blogeja on varmaankin satoja, jos ei tuhansiakin.


Kuva we <3 it
Mitä kaikkea sisältääkään valmis kakku-kuva tai mahtava marsipaanikoristelu? Tuskinpa kovinkaan aitoa tavaraa. Lisäksi tuotteita tilataan useimmiten netistä, eikä niissä ole tällöin ostohetkellä välttämättä lähes minkäänlaisia tuotetietoja. Itse tuotteesta tiedot kuitenkin useimmiten löytyvät.

Kuva we <3 it
Valmiiden kakkukuvien suosio on myöskin suuri. Näistä löysinkin kattavat tuotetiedot Ullanunelma Oy:n nettikaupasta (heillä myös suhteellisen hyvät tuotetiedot muistakin tuotteista).
Siellä Hello Kitty kakkukuvan ainesosaluettelo näytti tältä:
Ainesosat: perunajauho, kasviöljy, säilöntäaine E202 E218, happamuudensäätöaine E330, väriaineet E102 E110 E122 E133 E151, emulgointiaineet E422 E433
mm. Confetista tai Bake&Partysta tuotetietoja ei löytynyt kovinkaan monen tuotteen kohdalta (kuvat, koristeet, värit, glitterit).

Itsellänikin on kokemusta tästä trendistä, valitettavasti.
Viime vuotinen hurahtamiseni näytti tältä:


Kakku sisälsi normaalien aineksien lisäksi mm. Flora Vispiä, vaniljakreemiä, liivatetta, elintarvikeväriä, marsipaania, sokerimassaa jne. jne. En edes uskalla edes ajatella kuinka monta E-koodia yhteen kakkuun mahtoi livahtaa.

*****
Yksistään Flora Vispissä on 5 lisäainetta, sekä 1 väriaine.
Koristelussa käytetyssä sokerimassassa taasen oli 6 lisäainetta
Vaniljakreemijauheessa 8!
Valkoisessa marsipaanissa on yksi lisäaine, mutta värjäsin sitä elintarvikeväreillä. Näistä netistä myytävistä elintarvikeväreistä onkin melkein mahdotonta selvittää mitä ne sisältävät ennen kuin ostat niitä. Kaapista löytyneessä pinkissä pastavärissä on 3 lisäainetta. Väriaineena E122
E122 atsorubiini, karmosiini on punainen atsoväriaine. Voi aiheuttaa allergisia reaktioita astmaatikoille sekä asetyylisalisyylihapolle allergisille. Lisäaine on karsinogeeni ja sen epäillään aiheuttavan erityisesti virtsarakko-syöpää. Lisäaine on kielletty Kanadassa, Japanissa, Norjassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. (www.ekoodi.com)
Sininen pastaväri taasen sisälsi 4 lisäainetta (E1422, E151, E133, E260)
E133 briljanttisininen FCF on synteettinen sininen väriaine, joka on aiemmin ollut kiellettynä lukuisissa eri maissa (mm Itävalta, Belgia, Tanska, Ranska, Saksa, Kreikka, Italia, Norja, Espanja, Ruotsi ja Sveitsi), mutta sallittu sittemmin EU:n myötä. Huolimatta siitä, että tämä on EU:n myötä ‘turvallinen’ – lienee silti syytä välttää tätä lisäainetta.
Valkoinen kimallegeeli sisältää:
sokeri, maissisiirappi, vesi, muunneltu elintarviketärkkelys, väri (E177), sitruunahappo, karrageeni (E407), suola, natriumbentsoaatti (E211).
Koristerakeet sisältävät huiman määrän ainesosia (useita eri värejä samassa purkissa). Kakkuun käyttämäni hopeahelmiäisrakeet sisälsivät värejä E171 (titaanioksidi), E172, E173 alumiini(!), E555) sekä liivatetta, pintakäsittelyaineita (mehiläisvahaa ja sellakkaa).

Yksistään näistä aineksista tuli kakkuun jo reippaat 36 erilaista lisäainetta! 
Eli siis 36 lisäainetta 1 vuotiaan lapsen syntymäpäiväkakkuun!
 Tässä määrässä ei ole edes huomioitu margariinin, kerman, jauhojen yms. lisäaineita.

*****

Tänä vuonna kakku ei ehkäpä näytä niin mahtavan fantastisen hienolta, mutta uskon tämän olevan parempaa, kaikella lailla.


Minikakkupohja (n.16kpl pieniä kakkupohjia)
4munaa
1,5dl Luomu ruokosokeria
3/4dl perunajauhoja
1dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Pohja tehdään kuten perinteinen kääretorttupohja. Valmiista pohjasta leikataan esim. lasin avulla sopivan kokoisia pyörylöitä.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon. Levitä kevyesti voidellulle leivinpaperille. Paista 225 asteessa n. 8min. Kumoa kevyesti sokeroidulle leivinpaperille hetkeksi jäähtymään, leikkaa pyörylät levystä.
Kokoa leivokset kuten perinteinen täytekakku. Muista kostuttaa! (esim. vesi riittää)

Marjarahkatäyte
Mustikoita
Vadelmia
Ripaus Luomuruokosokeria
1prk Maitorahkaa
2dl Kermaa

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää maitorahka. Sekoita marjat ja lopuksi sokeri joukkoon.


Koristeeksi
Marjoja sekä kermaa
 (Hyytelösokeria)
(Pikeeriperhosia tai -koristeita)

Pikeerinteko-ohjeet löydät Kinuskikissalta, samoin perhostenteko-ohjeen ja kaavat. Myös erilaiset suklaakoristeet ovat kauniita ja itsetehtyinä myös vähälisäaineellisia (riippuen tietenkin käytetyistä raaka-aineista).

Lisäksi koristeina voi myös käyttää oikeita kukkia mm. ruusuja, kehäkukkia, krassin (köynös- ja pensas) kukkia, orvokkeja, ruiskukkia, ruohosipulin kukkia. HUOM! Varmista aina kukan myrkyttömyys ennen käyttöä.








8 kommenttia:

  1. En tiedä onko jo tuttu juttu, mutta Keljon Cittarista (jos en nyt ihan väärin muista ostopaikkaa) löytynyt reajuustoa luomuna. Rasvaa piirun verran alle 5 mikä saa varmaan 0,2% tottuneet nikottelemaan ;) Aivan järkyttävän hyvää, suosittelen :)

    VastaaPoista
  2. Jane
    satutko muistamaan merkkiä? voisin lisätä tuonne listaamme.

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkistä!
    Cittarin Luomuvalikoimat on mulle aika vieraat kun suht harvoin siellä käyn. En käy ostamassa sieltä yleensä kun vain tarkoituksella tiettyjä tuotteita, mutta pitääpä käydä tsekkaamassa!

    0,2% noh, sehän on aika kuraa ;D tuo himppa alle 5 kuulostaa oikein hyvälle!

    VastaaPoista
  4. Mutta nyt ihan pakko sanoa et toi 0,2% raejuusto on kyllä ihan hanurista. Styroksia voin syödä ilmaiseksikin jos haluan. Sitäpaitsi tällaisen jännän homman huomannut. Jos syön 0,2% raejuustoa vatsa pyörähtää sekaisin mutta jos taasen syön "oikeaa" raejuustoa ei moisia oireita ole ollenkaan !

    S

    VastaaPoista
  5. Anonyymi
    jep, kevyttuotteet yleensäkin on aika kamalia.. mutta raejuusto (ja homejuusto myös!!) jotenkin erityisen kamalia kevytversioina. sikipä, ainakin meillä, laihduttamisesta huolimatta, ostetaan kaikki oikeinta tuotteina, ei kevyt- versioita.

    VastaaPoista
  6. Andechser näyttäisi oleva valmistaja. Kannessa lukee Andechser Natur Körniger Bio-Frischkäse.

    Lidlistä löytyy myös (ei-luomu)raikkaria kunnon prosenteilla, X-trakin (S-marketin halpis) on yllättävän hyvää. Cittareista löytyy myös todella hyvää ranskalaista voita merisuolarakeilla. Ei luomua, mutta mielettömän hyvän makuista. Valmistajaa en muista, mutta on sellainen pyöreä törppö (sininen alusta ja voinkeltainen päällys) josta ei voi erehtyä.

    VastaaPoista
  7. Minikakut näyttävät todella ihanilta. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  8. Minikakut näyttävät kyllä ihanilta, voisin itse ahmaista yhden mutta oman kokemukseni mukaan kermapäällysteiset kakut eivät ole maistuneet lapsille. Olenkin jämähtänyt omenapiirakkavaiheeseen, tosin teen piirakasta melko korkean ja teen myös vaniljakastikkeen ihan itse. Toinen juttu mitä tulee usein tarjottua on sellainen marenkipohjainen juttu johon tulee banaania, vaniljajäätelöä(tai kastiketta) sekä suklaakastiketta ja olen ne annostellut valmiiksi Bonne Maman tyhjiksi jääneisiin lasipurkkeihin. Kastikkeissakin pystyy tosi hyvin sivuuttamaan lisäaineet kun ne tekee itse, samoin marsipaanissa. Täällä meillä päin (hollannissa) ennen joulua Sinterklaasin aikaan syödään tosi paljon marsipaania:)

    VastaaPoista