Lisäaineetonta!

Oletko kokenut lisäaineherätyksen? Etkö oikein tiedä mistä aloittaa? Tuntuuko kaupassakäynti vaikealta? Tuntuuko tutulta? Hymyilyttääkö?

Älä huoli, nyt voit täältä bongata itsellesi sopivan tuotteen. Näitä käytämme itse, kukaan ei sponsoroi.
Kaikki tuotteet eivät ole kokonaan lisäaineettomia, vaan katsomme tuotetta aina tapauskohtaisesti.

keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Aspartaami

Heti alkuun muutama lainaus, Kukka Laakson ja Varpu Tavin kirjasta, Maanantaisoturit:

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomaiset suhtautuivat alun perin nihkeästi aspartaamin hyväksymiseen. Aspartaamin patentti oli yhsysvaltalaisen lääkejätin Searlen hallussa. Searle teki ensimmäiset kokeet aspartaamin turvallisuudesta omissa laboratorioissaan. Ne kokeet ovat yhä yksi tärkeimmistä todisteista aspartaamin käyttöä vastaan. Kaksi Searlen  omaa tiedemiestä pyrki virallista tietä vaikuttamaan siihen, ettei aspartaamia hyvkäsyttäisi, koska he olivat huolissaan sen terveysvaikutuksista.

Donald Rumsfeld houkuteltiin tuolloin Searle-yhtiön toimitusjohtajaksi. Hän vaikutti poliittisilla suhteillaan siihen, että huolimatta hälyttävisätä tutkimustuloksista aspartaami hyväksyttiin yhdysvalloissa.

Tutkimuksissa on havaittu, että jo pienikin määrä aspartaamia aiheuttaa muutoksia rottien aivolisäkkeissä. Aspartaamin puolustajat totesivat, etteivät rottakokeet todista mitään ihmisistä.

On havaittu tilastollisesti merkitsevää nousua pahanlaatuisten kasvainten ja leukemian määrissä, kun koerotille annetttiin ravinnossa erilaisia määriä aspartaamia. Tutkijat arvelevat, että syöpäkasvainten ja leukemian saattaisi olla yhteydessä aspartaamin sisältämään metanoliin, joka niin hiirten, kuin ihmistenkin elimistössä muuttuu formaldehydiksi.

Tällähetkellä turvallisena pidettynä aspartaamin päivittäinen saantimäärä (ADI) on 40mg painokiloa kohti. Keskimäärin tämä tarkoittaa 6- vuotiaalle noin 600mg päivässä.

Mutta kuinka moni keinotekoisten makeutusaineiden käyttäjä oikeasti teitää, mikä on hänen päiväsaantinsa?
Kuinka moni kevytpepsin juoja ja aspartaamijogurtin syöjä tai keinotekoisesti makeutettujan hera- tai muun proteiinivalmisteen syöjä tarkkailee päivittäistä saantiaan ja kirjaa ne ylös, jotta havahatuu sitten, kun yläraja lähestyy?
"
**

Seuraavaksi ranskalaisilla viivoilla, aspartaamin miinukset ja plussat..

Hyvää:
- Kaloriton
(- Halpaa -tämä nyt ei hyödytä ketään muuta, kuin elintarviketeollisuutta... )

Huonoa:
- Paha maku
- Aiheuttaa mahdollisesti syöpää, ylivilkkautta ja keskittymishäiriöitä
- Aiheuttaa elimistössä saman reaktion kuin sokeri, (insuliinitason nousu) joka johtaa samaan kuin reaktioon kehossa kuin sokerillisten tuottteiden käyttö, esim. ylimääräisen ruoan varastoituminen rasvaksi, lisää ruokahalua jne.

Toki, joillain ihmisillä (diabeetikot mm.) on perusteltua käyttää makeutusaineita. Mutta makeutusaineita on muitakin kuin aspartaami. Vaikka, mitkään keinotekoiset makeutusaineet eivät ole suositeltavia, ovat monet kuitenkin parempia kuin juuri aspartaami.

Yhtä kaikki, itse en löydä kuin yhden ainoan hyvän puole aspartaamista (tai muista makeutusaineista), huonoja puolia sen sijaan onkin sitten enemmän kuin lääkäri määrää.

Ps. Olemme saaneet uusia lukijoita. Tervetuloa ! :)

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Kasvispihvit



Kasvispihvit  10-12kpl
500-600g perunaa
3-4 porkkanaa
1 sipuli
2-3 kananmunaa
1-2 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
yrttejä oman maun mukaan

voita paistamiseen









Kuori ja raasta porkkanat ja perunat. Pilko sipuli ja purista valkosipuli. Pilko yrtit sekaan, sekä lisää suolaa ja pippuria.

Laita jääkaappiin n. 15min ajaksi.
Raastetusta perunasta irtoaa paljon nestettä, ja hetken "lepo" jääkaapissa saa suurimman osan tästä nesteeestä kertymään kulhon pohjalle, jolloin ei tule paistovaiheessa ongelmaa, että pannu on täynnä nestettä. Jolloin pihvit kiehuvat pannulla.. paistumisen sijasta.
Kaada raasteseos joko siiviliään, tai keitiöpyyhkeen sisään (älä ota sitä hienointa mummon kutomaan pitsireunaista pyyhettä, porkkana saattaa värjätä..)
Purista neste pois raasteeesta, raasteesta tulee kevyelläkin puristamisella paljon enemmän nestettä pois, kuin mitä pelkästään kulhon pohjalle on kertynyt.



 Kaada puristettu raasteseos kulhoon, ja lisää 2-3 kananmunaa sekä mausteita halutessasi, sekoita.
 Lisää pannulle voita
Nosta raaste-kananmuna seosta pannulle, ja muotoile käsin/lastalla pihveiksi.
Paistamisen kanssa kannattaa olla melko tarkkana, jos lieden levy on liian kuumalla, pihvit palavat, ennen kuin ehtivät kypsyä. Eli melko mieto lämpö ja pitkä paistoaika on näiden salaisuus ;)

Älä käännä pihvejä liian aikaisin, jotta ne ehtivät kypsyä ja hyytyä. Jos käännät liian aikaisin, pihvit vain murenevat pannulle.

Toki pihvit voi tehdä esim. leivinpaperin päälle uunipellille, ja työntää niine hyvineen uuniin, toimii se niinkin!



Pihvit maistuvat hyvältä ihan sellaisenaan, tai vaikka kermaviilikastikkeen kanssa.

Pihveihin sopii myös muut vihannekset/juurekset oikein hyvin, esim. lanttu, kesäkurpitsa, paprika, jne.

tiistai 12. heinäkuuta 2011

Luontoystävälliset kodin puhdistus- ja pesuaineet

Tämä aihe ei suoraan liity lisäaineettomuuteen, mutta sopii mielestäni tälle sivulle oikein hyvin.  Käsittelen nyt lyhyesti luontoystävällisiä kodin pesu- ja puhdistusaineita.

Miksi sitten käyttää ympäristöystävällisiä pesuaineita?
Useille herkkäihoisille pesuaineiden hajusteet, säilöntä- ja väriaineet voivat aiheuttaa allergiaa. Eli lähes samoihin tarkoituksiin tehdyt (väriä, hajua, ulkonäköä parantamaan) aineet kuin ruoankin lisäaineet.  Vaikka ei itse, tai kukaan perheessä  olisi herkkäihoinen, voi näihin pesuaineisiin vaihtaiminen olla hyvä, jos esim. perheessä on pieniä lapsia. silloin ei tarvitse olla "isojen ihmisten" ja lasten pyykeille eri pesuaineita.
Ympäristöystävällisissä pesuaineissa on toki myös se toinen, nimensäkin mukaisesti ympäristönäkökulma, nämä pesu- ja puhdistusaineet hajoavat yleensä luonnossa täysin, tai ainakin kemiallisia serkkujaan nopeammin ja paremmin. Lisäksi haju- ja väriaineet ovat peräisin luonnnosta, eivät kemiantehtaista.

Ympäristöystvällisinä merkkeinä on saatavilla mm. konetiskiaineita  *Klick 1 *  ja *klick 2*   sekä
www.ekolo.fi 
käsitiskiaineita *klick 1*  ja *klick 2*.

Lisäksi on saatavilla useitakin erilaisia pyykinpesuaineita, mm. pesupähkinöitä, sekä useita erilaisia nestemäisiä pesuaineita niin hajustettuna, kuin hajustamattomana, on tablettimallisia pesuaineita, ja jopa ympäristöystvällisiä tahranpoistoaineita. Toki löytyy myös huuhteluaineita.

 
 Entäpä sitten kodin muu siivous? Lattian pesu? Mattojen pesu?  Wc:n puhistus? lasipintojen puhdistus? Useimpiin näistäkin löytyy ympäristöystvällinen ratkaisu, esim. tässä muutama tuote: WC-puhdistusaine, yleispuhdistukseen ja yleispuhdistukseen 2 sekä ikkunanpuhdistukseen .
olehyvä

Useimmissa ympäristöystävällisiä pesuaineita myyvissä kaupoissa on myös ns. "täyttöpalvelu". Eli jos olet kerran ostanut pullon pesuainetta, seuraavan kerran menet kauppaan tyhjän pullon kanssa ja myyjä täyttää sen uudelleen samalla pesuaineella. Joissain kaupoissa täyttö-pesuaineen hinta on hieman halvempi, kuin uuden pullon oston yhteydessä (0,10-1 €)

Yllä linkitettyjä tuotteita saa ostaa esim. Ekolosta, tai ruohonjuuresta, sekä muista ekokaupoista joka puolelta suomea.  Linkit kauppojen sivuille löydän blogin yläpalkin sivulta "Kauppoja".