Lisäaineetonta!

Oletko kokenut lisäaineherätyksen? Etkö oikein tiedä mistä aloittaa? Tuntuuko kaupassakäynti vaikealta? Tuntuuko tutulta? Hymyilyttääkö?

Älä huoli, nyt voit täältä bongata itsellesi sopivan tuotteen. Näitä käytämme itse, kukaan ei sponsoroi.
Kaikki tuotteet eivät ole kokonaan lisäaineettomia, vaan katsomme tuotetta aina tapauskohtaisesti.

sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Lasten valmisruuat ja muut ruokatuotteet

Lasten terveellinen ruoka on mietityttänyt vanhempia monellakin keskustelupalstalla. Suomessa pääsääntöisesti vauvojen ja lasten valmiisiin ns. purkkiruokiin ei lisätä lisäaineita, mutta valmisruuat ovat tietenkin käsitellympiä, teollisesti muokatumpia ja prosessoituja kuin itse tehty ruoka.

Kuitenkin pienten lasten vanhempien tulee ottaa huomioon koko yleistilanne ja perheen hyvinvointi. Mitä luultavammin lapselle ei ole eduksi jos täysin lopen uupunut vanhempi vääntää soseita ja ruokia lapselle vain pelkän itsetarkoituksen vuoksi. Silloin valmisruuat ovat erittäin hyvä vaihtoehto! Jos on voimia, kiinnostusta ja energiaa valmistaa itse, niin sitten tekee niin.

Onneksi myös lasten ruokien valmistajat ovat huomanneet kuluttajien vaatimusten muuttuneen ja ovat tuoneet markkinoille myös vähemmän käsiteltyjä ruokia, sekä luomuvaihtoehtoja.

Hipp-lastenruuat
Tuotteita saanut Suomesta vuodesta 2004, 41 tuotetta saatavana Suomessa, valmistanut egologista lastenruokaa jo yli 50vuotta, Saksalainen.

Semper ekologisk
Raaka-aineet suurimmaksi osaksi Ruotsista, luomua, valmisruokia 6kk-1v, ei hedelmä ym. soseita luomuna.

Babynat (saatavilla mm. Ekolosta)

Luomulastenruokia Britanniasta.

Semper småfolk
Nettiosoite tällä hetkellä täysin jumissa! Sarjassa lisäaineettomia keksejä, rusinoita, juomia, hedelmäpatukoita, hedelmävälipaloja jne. Osa tuotteista luomua, kaikki lisäaineettomia, säilyntäaineettomia eivätkä sisällä keinotekoisia aromeita eikä lisättyä sokeria.

*****

Piltti-tuotteet
Pilttien raaka-aineista noin 50% on Suomalaista, valmistetaan Suomessa. Ei luomuvaihtoehtoja. Ruuissa on käytetty joitakin luonnollisia lisäaineita tarvittaessa kuten C-vitamiinia-askorbiinihappo (värin ja maun säilyttämiseen), pektiiniä (sakeuttamiseen), sitruunahappoa ja kalsiumsitraattia (jotta pektiini toimisi sakeuttajana).

Nutricia Muksu
Osa tuotteista valmistettu Suomessa. Ei luomuvaihtoehtoja. Osa tuotteista sisältää hiivauutetta "maun syventämiseksi".


Hedelmä- ja marjasoseet
Valmiit hedelmä- ja marjasoseet sisältävät usein myös itse pääraaka-aineen lisäksi vettä ja riisitärkkelystä (lähes kaikilla valmistajilla!). Näin ollen tuotteen hedelmä tai marjapitoisuus saattaa vaihdella jopa 50-75 prosenttiin! Monilla valmistajilla lisänä on myös pektiini, askorbiinihappo ja sitruunahappo (allergisoiva) parantamassa tuotteen väriä, makua, koostumusta ja säilyvyyttä.

Täysin 100% hedelmä- ja marjasosetta saat tekemällä itse. (Vaihtoehtona myös Babynat, jolla ainakin 100% päärynäsose). Soseen tekeminen on helppoa haarukan tai sauvasekoittimen avulla. Useimpia marjoja tai hedelmiä ei tarvitse kypsentää ennen soseutusta. Sosetta voi tehdä pienen tai isomman annoksen kerrallaan ja useimpia hedelmä- ja marjasoseita voi myös pakastaa.

Soseet ja lastenruuat
Valmiit kasvissoseet ja lastenruuat sisältävät pääraaka-aineiden lisäksi yleisemmin myös vettä, riisitärkkelystä ja kasviöljyjä. Yli 6-8kk ikäisille tarkoitetuissa lastenruuissa on lisäksi myös erilaisia mausteita ja yli 1vuotialle tarkoitettuihin ruokiin on myös lisätty hieman suolaa. Nutricia Muksu-lastenruuissa on myös joissakin hiivauutetta.

Erilaisia soseita ja lastenruokia on myös helppo tehdä itse, tosin aikaa se vaatii. Ruuat on helppo pakastaa, joko pienissä annospusseissa (mm. minigrip), muovirasioissa tai lasipurkeissa.

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Kevyttuotteet menettämässä suosiotaan?

Hesarin jutussa  kerrotaan, miten ihmiset ovat alkaneet pikkuhiljaa vaatia aitoa ruokaa, ja välttää kevyttuotteita.
Tässä muutama lyhyt lainaus:

"Rasvattomuus ja kevyttuotteet eivät enää kiinnosta suomalaisia aiempaan tapaan, vaan voin käyttö lisääntyy. Yhä useampi välttää pastaa, perunaa, leipää ja muita hiilihydraatteja. Terveellisyys tarkoittaa yhä useammalle lisäaineettomuutta ja luonnonmukaisuutta. "

""Kevyttuotteiden tilalle on nousemassa ruoan aitous. Ihmiset ovat kyllästyneet päälle tunkevaan terveysvalistukseen. Keveys on alettu myös liittää lisäaineisiin. Samalla luonnollisen ruoan arvostus on noussut, jolloin rasva hyväksytään aiempaa helpommin", Saarenpää sanoo. "

Hieno suunta, toivottavasti tämä säilyy!
***

Nyt pitää vain toivoa sitä, ettei  esimerkiksi tuo vähähiilihydraattinen ruokavalio mene liian pitkälle, ja niitä  tuotteita aleta keinotekoisesti muuttaa ja muuntaa liikaa väärään suuntaan.

Oteaan esimerkiksi tämä tulossa oleva vähähiilihydraattinen leipä.
Ok, vähähiilihydraatinen leipä on hyvä asia, jos se tarkoittaa että osa jauhoista on korvattu esim. vähähiilihydraattisella mantelijauheella tai jollain muualla vastaavalla luonnollisella ainesosalla. Mutta, entäs, jos näitä aletaan tuotteiden kysynnän myötä korvata ties millä keinotekoisilla ravintokuiduilla, lisäaineilla, jne?
Enkä nyt tässä tuomitse ilman parempaa tietoa tuota ko. "karppileipää" vaan tarkoitan yleensä kaikkea teollisuuden tekemään vhh-ruokaa. Haluan myös saada ihmiset miettimään, mitä luonnollisen aineen korvaaminen toiselle, voi tarkoittaa.

Mitä vikaa on perinteisessä suomalaisessa aidossa ruisleivässä, jossa ei ole edes vehnäjauhoja?
Itse tosin olen sitä mieltä, että ne hiilaritkaan eivät todellakaan ole paha asia, vaikka sitten välillä söisi ihan puhdasta vehnääkin, jos niiden käyttö pysyy kohtuullisena, ja se vehnäleipä ei ole pääruoka omassa elämässä.

lauantai 18. kesäkuuta 2011

Puolivalmiit- ja valmisruoat

Jokainen varmasti tietää, että aina ei vain jaksa/voi/ehdi tehdä ruokaa itse, tai ainakaan ihan alusta asti.Tai jos koululaiselle pitää olla jääkaapissa ruokaa valmiina mitä lämmittää kun hän tulee koulusta nälkäisenä kotiin. Entäs jos haluaa silti valita mahdollisimman hyvät ratkaisut ruokapäytäänsä?
Valitettavan usein valmisruoat sisältävät suorastaan pursuamalla väri-, säilöntä ja makuaineita. Onneksi monet isot ruokafirmat (ainakin suomalaiset) ovat vähentämässä radikaalisti lisäaineiden määrää.
Esimerkiksi Saarioisilla ja HK:lla on useita lisäaineettomia tai lähes lisäainettomia tuotteita.
kuva täältä


 lisäaineettomia tuotteita:
pirkka hernekeitto
(ei sisällä lihaa!)
Findus kalapuikot ja kuitupitoinen kalapuikko
Findus- wok-vihannessekoitukset (useita erilaisia, kaikissa pelkkiä kasviksia, ei väri, tai lisäaineita! Huom, vain WOK-sarjan vihannekset lisäaineettomia, muissa findusin kasvispakasteissa saattaa olla mm. hiivauutetta, tarkista pakkauksesta!)

Findus parsakaali-juustokeitto
Findus Porkkana-palsternakkakeitto

Blå Band bolognese-pata
Blå Band Mexican pata
Blå Band napolitanpata

Saarioisten lihaperunasoselaatikko (lisäaineettomia ovat myös maksa-, lihamakaroni- ja silakkalaatikko!)
Valmistuksessa käytetyt jalostetut raaka-aineet
(esim. liemivalmisteet, maustekastikkeet) saattavat sisältää lisäaineita. Suosimme raaka-aineita, joissa lisäaineita on mahdollisimman vähän. Raaka-aineiden sisältämistä lisäaineista ilmoitetaan aina lihavalmisteiden sisältämät fosfaatti ja nitriitti. http://www.saarioinen.fi/vastuullisuus/ekooditon


HK:n janssoninkiusaus
HK -broilerikiusaus
HK:n perunamuusi ja jauhelihakastike
HK-lasagne

perjantai 17. kesäkuuta 2011

Mehut ja virvoitusjuomat

Mehut ja virvoitusjuomat

Lisäaineettomia mehuja löydät varmimmin lasipullo-osastolta. Suomalaiset pientuottajat valmistavat kotimaisista marjoista hyviä mehuja. Ruotsalainen Brunneby valmistaa ihania mehuja!
Samoin God Morgon mehu on taivaallista!
Sisältää hedelmälihaa. "Ei valmisteta tiivisteestä" -merkintä tarkoittaa, että täysmehu puristetaan suoraan hedelmästä, mitään lisäämättä tai mitään poistamatta. Tuorepuristettu God Morgon -appelsiinitäysmehu ei sisällä lisättyä sokeria.

 
Valiolla on muutamia täysin lisäaineettomia tuoremehuja, mm. appelsiini. Myös jotkin muut valion mehumaut ovat lisäaineettomia, mutta eivät kaikki! Kannattaa tarkistaa pakkauksen teksteistä.

Rainbow Appelsiini-Mangotäysmehu, Reilu kauppa 1l
Ainesosat: tiivisteestä valmistettu appelsiinitäysmehu* (86 %) ja mangotäysmehu* (14 %), C-vitamiini. * = Reilun kaupan raaka-aine, 100 %.


Kuuman kesäpäivän virvoitusjuomat kannattaa valita mieluiten sieltä sokerillisesta päästä tai sitten suosittelen siirtymään vissylinjalle. Jos haluat olla ehdoton niin valitset sielläkin maustamattoman vissyn ilman keinotekoisia aromeja. Ei niin tarkoille maustetutkin käyvät.


Novelle Friss on jotain limpparin ja vissyn puolivälistä. Ihan kelpo tavaraa, ei kamalasti kaloreita, muutama lisäaine. Vesi, hedelmäsokeri, hiilidioksidi, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), luontaiset sitrusaromit, säilöntäaine (kaliumsorbaatti), sitruuna- ja safloritiiviste.



Bionaden luomu"limonadi", valmistettu käymisteitse (ei alkoholia) 19-22kcal/dl
1,79e/0,33l plo paikallisesta S-marketista! Suosittelen niin maun, laadun kuin hinnankin puolesta.
Maku ei ole kovin makea, makeusaste on suunnilleen sama kuin pommac-limussa.



Muita lisäaineettomia tuotteita:

Brazil- appelsiinimehu

Olvi Raikas- Mehut (metsämarja, päärynä, viisi hedelmää ja sekamehu- maut)


Levitettä leivälle, ruuanlaitton ja leivontaan.

Maitorasva ja kasvisrasvasekoitteeet

Oivariini Ainekset; voi, rypsiöljy, vesi, suola (1,5%) ja D-vitamiini. 
Ingmariini Ainekset: kerma, kovettamaton kasviöljy, hapate, suola (1,2%), A- ja D-vitamiini. Rasvaa 75%. Sisältää 51% maitorasvaa ja 24% kasviöljyä.


Kuva valio.
Kuva yhteishyvä.









Huom! Ingmariinista löytyy nyt myös merisuolainen versio!



Lisäksihän tietysti on aina se oikea voi, joka sopii myös laihduttajalle / painonhallintaan aivan mainiosti. Saatavissa myös rasiaversiona

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Karamellit ja suklaat

Tavallisesta marketistakin voi bongata hyviä vaihtoehtoja E-koodipommeille. Erikoiskaupoista löytyy sitten jo lisää vaihtoehtoja. Yleisin lisäaine, jota melkein kaikista karamelleista ja suklaista löytyy, on soijalesitiini, jota voidaan käyttää myös ravintolisänä. Tavalliset irtokarkit ja makeispussit sisältävät hyvin suuren määrän erilaisia lisäaineita pääraaka-aine sokerin lisäksi. Monet makeiset koostuvatkin lähinnä vain lisäaineista!

Lakritsit
Pandan uusi tuoteperhe Panda Natural Liquorice sisältää kolme eri vaihtoehtoa, jossa käytetään luonnollisia värejä ja aromiaineita, ne eivät sisällä säilöntäaineita:

Panda Natural Original Liquorice  
Ainesosat: Melassisiirappi, vehnäjauho, lakritsiuute, luonnollinen aromi (anisöljy).
Panda Natural Liquorice Strawberry
Ainesosat: Sokeri, vehnäjauho, glukoosi-fruktoosisiirappi, pastöroitu mansikkasose (2,4%), happamuuden säätöaine (sitruunahappo), väri (karmiini), luontainen aromi, pintakäsittelyaine (kasviöljy, karnaubavaha), lakritsiuute.
Panda Natural Fresh Herb Liquorice
Ainesosat: Melassisiirappi, vehnäjauho, lakritsiuute, luonnollinen aromi (yrttiuute).


Tavallisessakaan lakritsissa ei juurikaan lisäaineita käytetä.
Panda Lakupala
Ainesosat: Siirappi, vehnäjauho, glukoosi-fruktoosisiirappi, lakritsiuute, melassi, väri (lääkehiili), aromi (anisöljy).
Fazer Lakritsi
vehnäjauho, sokeri, siirappi, melassi, glukoosisiirappi, lakritsiuute, suola, väri (E153 = lääkehiili), aromi.
Jotkut eivät siedä lakritsissa, salmiakissa tai tervapastilleissa olevaa glykyritsiinihappoa, jolloin verenpaine saattaa nousta. Tällöin on hyvä välttää näiden tuotteiden syömistä.

Toffeet
Toffeista saattaa löytyä joko täysin lisäaineettomia tai hyvin vähälisäaineellisia tuotteita. Toffeeta on helppo myös valmistaa itse!
Werther's Original
Ainesosat: sokeri, glukoosisiirappi (maissi tai vehnä), kerma, voi, vehnä, suola, soijalesitiini, vanilja.

Lakumestan vanilja-toffeepatukka (tavallisen voisi olettaa olevan täysin lisäaineeton (ilman aromi-ainetta), mutta siitä ei löydy tuotetietoja)
Ainesosat: Sokeri, kerma, tärkkelyssiirappi, rasvaton maitojauhe, vaniljaflavour, vesi, suola.

Marmeladit
Myös marmeladeja on helppo ja mukava valmistaa itse. Tällöin voit vaikuttaa myös käytetyn sokerin laatuun (kuten myös toffeeta tehdessä).
Lisäaineettomia marmeladeja löytyy useimmiten pientuottajilta, tuliaiskaupoista, maatilamyymälöistä, erikoisliikkeistä jne.

Ekolon makeisvalikoimat (myös "perinteisempiä" makeisia kuten hedelmänalleja ym.) löydät täältä *KLIK*

Suklaat
Tavallinen "maustamaton" suklaa on useimmiten hyvin vähän lisäaineita sisältävää. Yleisin lisäaine on jo alussa mainittu soijalesitiini. Yleisenä ohjeena myös voi käyttää suklaan prosenttilukua. Mitä tummempaa suklaa on niin sitä epätodennäköisemmin löydät siitä lisäaineita.

Täysin lisäaineettomia suklaita löytyy ainakin Ekolosta sekä Ruohonjuuresta.
Ekolon suklaat *KLIK*
Ruohonjuuri

Kastikkeet, säilykkeet jne

Löytyykö kaupasta lisäaineettomia kastikkeita? marinadeja? ketsuppeja? salaatinkastikkeita?
Löytyy kyllä, jopa ihan kohtuullisia määriä, ja suurin osa näistä on tuotteita joita löytyy jokaisesta isommasta kaupasta, ei vain esim. pääkaupunkiseudulta.

Salaatinkastikkeita on saatavana joitakin lisäaineettomia, ja jos näitä ei kaupasta löydy, on onneksi salaatinkastikkeenkin tekeminen varsin helppoa. Ohjeita löytyy helposti netistä, niin majoneesi-, öljy- kuin etikkapohjaisia kastikkeita.
Oma salaatinkastikesuosikkini on ehdottomasti: Salosen pimeä pullo. Varsinkin tuo sinappinen salaatinkastike on mielestäni oikein hyvää, ei liian öljyistä, eikä liian sinappista. Kannattaa maistaa! Hinnaltaakin varsin kohtuullinen.

kuva: täältä
AitoMaku-salaatinkastikkeet ovat myös lisäaineettomia (sisältävät HP-kastiketta, joka tietojen mukaan on myös lisäaineeton). Näitä löydät mm. joistain Citymarketeista sekä muista kaupoista varsinkin Savon alueella.  Nämä kastikkeet sopivat erityisesti "mietoon" makuun.


Pastakastikkeeksi, tai esim. lasgnen tekoa helpottamaan löytyy lisäaineettomana vaihtoehtona mm.Dolmio- kastike.

Uncle Ben's mainostaa sivuillaan seuraavasti: Luonnolliset Uncle Ben's kastikkeet eivät sisällä keinotekoisia aromeja, väri- tai säilöntäaineita. Sarjassa enimmäkseen itämais- ja meksikolaistyyppisiä valmiskastikkeita.

Myös kastikepohjista löytyy lisäaineettomia vaihtoehtoja. Kastikepohja käy sellaisenaan monen pihvin tms. kastikkeeski, mutta hieman "tuunamalla" niistä saa todella hyviä. Laita sekaan esim. ruoasta, ja omasta mausta riippuen joko yrttejä, punaviniä, tms.
HK:n Demi-Glace

Muita lisäaineettomia kastikkeita, liemivalmisteita marinadeja yms.Kasvisliemivalmiste
Felix ketsuppi
Heinz ketsuppi
serranochilikastike
(osoitteessa: poppamies on muitakin lisäaineettomia chilikasikkeita. Huom! ole tarkkana tulisuusmerkintöjen kanssa!)

perjantai 10. kesäkuuta 2011

Mysli

Aiempaan Mysli-postaukseen viitaten; Tässä helppo ja nopea mysli-resepti tee-se-itse-kokkaajalle! Ja kuten muussakin kokkauksessa makuvaihtoehtojen määrä on valtava! Valmistusaika vain n.10min.

Kuvan saa isommaksi klikkaamalla.

Paahda uunissa 200 asteessa pellillä leivinpaperin päällä hiutaleet & leseet välillä sekoittaen n. 3-5min. Voit lisätä joukkoon paahtumaan hippusen fariinisokeria tai ruokosokeria jos kaipaat lisämakeutta, toimii hyvin ilmankin.

Paahtamisen jälkeen lisää haluamasi "mausteet" joukkoon. Sekoita ja anna jäähtyä (HUOM! jäähdyttäminen tärkeää, sillä muuten homehtuu pitkään säilyttäessä!). Säilytä kuivassa paikassa suljetussa rasiassa. Säilyy ainakin muutaman viikon (meillä se on loppunut viimeistään silloin).

Jos olet myslin suur-kuluttaja niin säästät tässä myös pitkän pennin.

torstai 9. kesäkuuta 2011

Hiutaleet, Murot, Myslit, yms.

kuva: täältä
Muro ja myslihyllyn eteen astuessa saatta olla hämillään, eikä syyttä.
Muroissa löytyy enemmän sokerilla, väriaineilla ja muulla kuorrutettua vehnähöttöä, kuin oikeaa kunnon viljaa.
Toki, myslissä voi ja saa olla sokeriakin tai hunajaa, mutta sen määrää voisi hieman rajoittaa. Kaikista järkyttävintä on nämä lapsille sunnatut tiets millä sateenkaaren väreillä värjätyt murot, onneksi niitä ei vielä kovin monessa paikassa suomessa ole saatavilla.

Esimerkkinä hyvästä toimivasta myslistä on Top Foodin Perusmysli, jonka ainesosaluettelo on seuraavanlainen:
kaurahiutaleita, vehnähiutaleita, paahdettuja maissihiutaleita, paahdettuja hunajariisiä, rusinoita ja mallasta.

Myös Sysmän luomuherkuilla on lisä- ja väriaineeton luomumysli.


Muita lisäaineettomia tuotteita ovat mm:
SunMuro suklaamuro
SunMuro Hunajamuro

Myllärin Luomu tyrnikaurapuuro
Myllärin luomu puolukkakaurapuuro
Myllärin luomu vadelmakaurapuuro
Myllärin luomu myslit (useita eri makuja)
Elovenan ruis-puolukkapuuro
Elovena omena-kanelipuuro

Ruoka mediassa

Lääkäri Antti Heikkilän vierailu näytettiin tänään Studio55:ssä uusintana. Ruoka mediassa sivulla linkit vierailuun liittyviin artikkeleihin, jotka on julkaistu parin päivän sisällä!
Ruokamme on tänä päivänä täynnä erilaisia lisäaineita. Lääkäri Antti Heikkilä kertoo uusintalähetyksessä, miten lisäaineet vaikuttavat erityisesti lasten ja vanhusten terveyteen. Uusissa nettijutuissa Heikkilä kertoo näkemyksensä kesän suosituista kurkunkostukkeista: alkoholista ja light-juomista.
Haastattelu ainakin hetken katsottavissa Studio55:den etusivulla *KLIK*

maanantai 6. kesäkuuta 2011

Liha-, kala- ja broilerituotteet

Maustamaton liha, kala, ja broielrihan ovat itsestään selvästi lisäaineettomia, joten niitä ei tässä blogissa erikseen käsitellä, mutta tähän tekstiin kerätään jollain tavalla käsiteltyjä/jatkojalostettuja lisäaineettomia tuotteita.

Maalaistuote Vatajalta löytyy muutamia lisäaineettomia tuotteita, mm: nakkeja, grillimakkaa, sekä leivän päälle leikkeleitä.



kuva:täältä
Huom! Vain ko. linkin takaa löytyvät tuotteet ovat lisäaineettomia, eivät firman kaikki tuotteet!

Wurst Fennica Oy:n raakamakkarat ovat myös lisäaineettomia (myös gluteenittomia!) Mutta niiden valmistus tosiaan vaatii hieman vaivaa. Eli paistamisen tai keittämisen, koska ovat nimensä mukaisesti raakamakkaroita. Näitä saa mm. suurimpien kaupunkien kauppahalleista.

Helsingin makkaratehtaalla on lisäaineettomia tuotteita, mm.
maksamakkara, lenkkimakkara sekä joulumakkara. Helsingin makkaratehtaan tuotteita taitaa valitettavasti olla tarjolla vain eteläisessä suomessa. Mutta esim. Vatajan tuotteita  on saatavilla ympäri suomea. Ja jos jotain tuotetta ei kaupasta löydy, muista, että aina kannattaa pyytää kauppiasta tilaamaan. Kaupat myyvät sitä, mitä ihmiset haluavat ostaa, ja usein, pienellä kysymyksellä saattaa saada jonkin tuotteen valikoimiin.

Suolaisiin herkkuhetkiin!

Suolaisen nälkään "automarketin" sipsihyllyltä löytyi Brittiläisiä Kettle Brand-sipsejä, hinta alle 3e 150g
Tältä valmistajalta löytyy myös "organig-chipsejä" ja sitten näitä lisäaineettomia (sis. sitruunahappoa). Nämä maustetut Sour creamit ainakin olivat lisäaineettomia. Valmistajan sivut täällä!
Peruna, auringonkukkaöljy, hapankerma- ja sipuli mausteet: (kuivattu hapankerma, hera, merisuola, kuivattu kevätsipuli, sipuli, kerma, voi, valkosipuli, persilja, happo: sitruunahappo, jauhettu cayennepippuri, luontaiset (ei luontaisen kaltaiset) aromit.
100g sis. 504kcal, Prot 6,7g, Hiil 51,6g, rasv 28,7g (tyydyttyneitä 3,5g)

Kuva taffel.fi
Suomalaisista sipseistä Kartanon perunalastut, maustamaton, on lisäaineeton!
Peruna, auringonkukkaöljy, suola.
100g sis.500kcal, Prot 6g, Hiil 59g, Rasv 27g (tyydyttyneitä 3g)
Muissa Kartanon perunalastuissa on lisäaineita.
Yleisesti maustamattomat sipsit ovat lisäaineettomia, mutta joistain saattaa löytyä mm. natriumglutamaattia. 


Itse tehdyt popcornit ovat myös lisäaineettomia (ja muutenkin paremman makuisia.
Ja jos hyvä tuuri käy niin saatat löytää myös suolapähkinöitä!



Muita lisäaineettomia tuotteita:
Estrellan All natural-sarjan tuoteet (sisältävät sitruunahappoa)

E-koodiavain

Miten selvittää mitä mikäkin E-koodi on?
Tästä linkistä löytyy elintarviketurvallisuusviraston Eviran E-koodiavain (pdf- muotoinen).
Käyttäkää ihmeessä hyväksenne, moni aine selviää tämän kautta, ja myös se, että ovatko ne peräisin luonnosta vaiko täysin keinotekoisia.

perjantai 3. kesäkuuta 2011

Maitotuotteet

Maitotuotteet
Maitona suosin tällä hetkellä Valion Luomu Kevytmaitoa entisen rasvattoman maidon sijaan, sillä se sisältää huomattavasti paremmin ravintoaineita ja vitamiineja. Tilamaidon ostaminen on harkinnassa.

Raejuustona meillä syödään Arlan maustamatonta Kesoa, sen hinnan vuoksi. Ainekset: Rasvaton maito, kerma, suola, hapate, juoksute, modifioitu tärkkelys E1442, säilöntäaine: kalimsorbaatti.
Valion Arkirae sisältää yhden säilöntäaineen, Lidlistä kuulemma myös löytyy täysin lisäaineeton raejuusto.

Ruokakermaa en enää käytä. Ennen käytin tuotteita Ruoka5%, 10%, 15%, jotka ei edes ole  mitään kermoja vaan valmisteita.
Suosittelen joko maitoa tai oikeaa kermaa (ei ole pakko koko purkkia laittaa!) Huomaa, että valion Luomukermasta löytyy karrageenia. Tavallisesta kermasta ei löydy yhtään lisäainetta!

Kuva valio.fi
Jogurtti
Bulgarian jogurtti (Valio), Turkkilainen jogurtti (=Partaäijä), myös ingmanin luonto + jogurtit ovat lisäaineettomia niin maustamaton, kuin maustetut versiot.
Ylipäätänsä MAUSTAMATON jogurtti ilman terveysvaikutus-mainoksia (ne ylipäätänsäkin kannattaa kiertää).
Jogurtin sekaan voit laittaa vaikka mitä, samalla säästät itsesi lisäaineilta ja valtavalta määrältä sokeria! Katso myös Voimaa hoitsulle maitorahkapostaus!

Maustamaton maitorahka on yleensä myös täysin lisäaineeton. Suosittelen Valion pehmeää maitorahkaa tai Ehrmannia. Lidlissä käyjillä on siellä omat suosikkinsa :)

Muita lisäaineettomia maitotuotteita:
pirkka Emmentaljuusto

torstai 2. kesäkuuta 2011

MansikkaSmoothie

Mansikka-banaani-smoothie:

100g Mansikoita (pakaste tai tuoreita)
1 banaani
250g rahkaa
2rkl vehnä- tai ruislesettä
1tl öljyä

Laita kaikki ainekset kulhoo ja survo tehosekoittimella, tai laita tehosekoittimen kannuun, ja pyöräytä muutama kierros, sitten vain lasiin ja nauttimaan :)


Sisältää:
335 kaloria
43g hiilareita
6g   rasvaa
30g proteiinia
7g kuitua

keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Lisäaineettomia tuotteita

Teksti julkaistu aijemmin blogissa pudotuspeli.
***

Kuten iive jossain postauksesssaan  mainitsi, niin useat ruokafirmat ovat alkaneet tehdä niin (ihmisten valveutumisen myötä) että eivät merkitse enää ruokapakkausten raaka-aine luetteloon yhtään E-koodia, ne ovat yhtäkkiä hävinneet!

Ovatko E-koodiaineet sitten yhtäkkiä kadonneet tai niiden käyttö lopetettu?
No ei. Ruokafimat ovat vain tajunneet, että jos kirjoittaa E-koodin sijasta, raaka-aineet kokonaisen pitkän (ja helvetin vaikeasti lausuttavan) nimen, raaka-aineluettelo näyttää paljon paremmalta..
Olkaa siis tarkkana, jos vilkaisette, ettei tuotteessa ole "yhtään E-koodia", jos siellä on pitkä lista vaikeasti lausuttavia, latinalta kuulostavia aineita, tod.näk. ne ovat lisäainesotkua.

Tässä hieman perusjuttuja omassa käytössä olevista tuotteista ja tuoteryhmistä.

* Vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät, yrtit, sienet

kuva:täältä
Eivät tietenkään sisäsällä käsittelemättöminä mitään lisäaineita, kaikki mitä ulkoa saa kerättyä (itse osta mahdollisuuksien mukaan myös luomuna ja lähiruokana). Ulkomaisissa hedelmissä (useimmiten omenoissa) on tosin paljon torjunta- ja pintakäsittelaineita, joten kotimaisen suosiminen tässäkin kannatta.
Ja muistutetaan marttoja tukien :D Että; pakastaminen ja itsetehdyt hillot kunniaan!
Hilloissa ja mehuissa kannattaa suosia pienien tuottajien merkkejä, ja paikkallisia tuottajia, näissä ei yleensä ole kovin paljon(jos lainkaan) lisäaineita. Ne tosin myös säilyvät hieman vähemmän aikaa, kuin "normaalit" tuotteet, mutta kylmässä nekin säilyvät sen aikaa, että ne varmasti ehtii käyttää pois.

*Maustamaton ja marinoimaton  liha, kala ja äyriäiset. 
kuva:täältä
Mardinadit ovat useimmiten täynnä suolaa, natriumglutamaattia ja säilöntäaineita.
Marinadit on erittäin helppo tehdä itse, jos vähän vaivautuu opettelemaan ;). Muutaman perusmarinadin osaamisella pääsee tosi pitkälle, ja mausteita vähän vaihtamalla, saa jokaiselle lihalle/kalalle sopivan "sotkun" aikaiseksi.

*Sokeri, hunaja,suola

kuva:täält
Otan mieluummin sokerista kalorit, kuin makeutusaineiden moskat elimistööni, oli sitten kyseessä mikä tuote tahansa.
Tavallista puhdistettua sokeria parempi vaihtoehto on nk. intiaanisokeri /täysruokosokeri, tai hunaja. Myös puhdistettua suolaa parempi vaihtoehto on merisuola tai vuorisuola.





*Maitotuotteet
kuva:täältä
Kannattaa unohtaa maustetut tuotteet, osta mieluummin maustamatonta jogurttia tai rahkaa, ja lisää itse sekaan marjoja/hedelmiä, ja sokeria/hunajaa tarpeen mukaan.
Jogurteissa ja rahkoissa on todella monissa makeutusaineita, tai jos ei niitä, niin sitten aivan järkyttävät määrät sokeria. Joissain maustetuissa jogurteissa voi olla jopa kahdeksan sokeripalan verran sokeria (yhdessä pikarissa) ! laittaisitko itse esim. kahvi/tee kuppiin kahdeksan palaa sokeria?

Entäs sitten nämä kevyet ruoka"kermat"? kevyitä? Kyllä. Pullollaan lisäaineita? Kyllä. Yhdessä purkissa on keskimäärin 4-5 eri lisäainetta, täysin turhaa, koska vieressä kylmähyllyssä nököttää 100% varmuudella täysin lisäaineeton vaihtoehto! Nimittäin ehta suomalainen kerma.
Älkää pelätkö niitä kerman kaloreita (itse olen laihtunut kohta 20kg, vaikka en käytä kevyttuotteita..) kermaa voi ja saa käyttää vaikka tarkkailisi painoaan/laihduttaisi. Kunhan käyttää sitä kohtuudella :).

Jauhot ja viljatuotteet
kuva:täältä
Suomessa onneksi jauhot ovat melkoisen "puhtaita" lisäaineista.
Leipien kanssa saakin sitten olla tarkempi. Useimmissa leivissä ja leivonnaisissa on mm. sitruunahappoa. Mutta mielestäni se ei lisäaineena todellakaan pahimmisata päästä (jo senkään takia, että sitä esiintyy luonnossakin), ja käytän itse tuotteita joissa sitä on. Leivät ovat kuitenkin meillä suomessa nekin melkoisen "puhtaita", onneksi. Jos haluaa olla vielä varmempi ja välttää lisäiaineita, kannattaa valita pienten tuottajien tuotteita, ei suurten yritysten (mm. vaasan& vaasan tai fatzer) leipävalikoimaa.

Öljyt, rasvat

kuva: täältä
Öljyt (rypsi-, auringonkukka- , oliiviöljyt yms.) ovat lisäaineettomia, samoin, kuin ehta suomalainen voi, sitä tosin ei "kukaan" uskalla enää käyttää... tämän terveyshössötyksen keskellä :D
Itse en ole löytänyt rasiamargarineista lisäaineettomia versioita, jos joku on näihin törmännyt, niin vinkatkaa ihmeessä! Kaikissa mitä eteeni on sattunut on ollut säilöntä- ja useimmissa myös väriaineita.

Valmisruoat
Nämä "valitettavasti" jäävät lähes täysin pois ruokavaliosta, jos haluaa siirtyä lisäaineettomaan ruokavalioon. Silloin pitää vaivautua tekemään kotona ruokaa itse, ja mahdollisesti pakastamaan sitä, yllättävän tarpeen varalle.
Mm. saarioisilla on muutamia täysin lisäaineettomia ruokia valmisruoissa (ei myöskään niitä "piilotettuja  E-koodeja" jotka siis olisi kirjoitettu kokonimellään tuoteluetteloon). Näitä ovat mm. Maksa-, lihaperuna-,silakka- ja makaronilaatikko.
Joillain valmistajilla on myös lisäaineettomia pakastekeittoja, esim. pinaattikeitto.
Samoin kauppaan jäävät lähes kaikki "pussiruoat" esim. valmiit kastikeainekset, pussikeitot, jne. Näistäkin löytyy joitain lisäaineettomia versioita, mutta aika harvassa ovat, ne löytyvä pääosin "ekokaupoista" (katso seuraava kohta, löydät linkit).

Karkit, leivonnaiset ja muut  "hyvät "

kuva: täältä
Esim. irtokarkit saa unohtaa lähes täysin, jos haluaa lisäianeista luopua.
Suklaat ovat karkeista tässä mielessä yleensä "turvallisimpia".
Useimmat perunalastut ja muut sipsit saa myös jättää hyllyyn, väri- ja makuaineita on niin että hyvä kun pussiin sopii..
Herkkuina voi käyttä mm. kuivattuja hedelmiä ja marjoja, sekä muita esim. Ekolosta ja  punnitse ja säästä  tai  ruohonjuuresta saatavia tuotteita ja makeisia, esim. raakasuklaa, pähkinät, halva ja lakritsi.


Herkkujen, kuten kaikkien muidenkin ruokien kohdalla pitää kuitenkin muistaa, ettei satunnainen herkuttelu lisäaineita sisältävillä tuotteilla kenenkään ruokavaliota kaada, esim. ystävän/vanhempien luona vieraillessa, juhlissa tms.

Ja muistutettakoot vielä kerran, että on lisäaineita ja lisäaineita.
Kaikki eivät todellakaan ole pahasta, ja montaa lisäainetta (olivat ne sitten värejä, säilöntään tai tuotteen rakenteesen liittyviä) löytyy ja esiintyy ihan luonnossakin, mm. sitruunahappo, soijalesitiini ja pektiini.


Itse käytän tälläisiä tuotteita joissa näitä luonnollisia aineita on, koska oma tarkoituksenani ei ole tehdä elämästäni ja ruokavalinnoistani vaikeaa (jollaiseksi elämä menisi, jos jättäisi _kaikki_ lisäaineet pois). Omat valintani kaupassa pääasiasa menevät sillä periaatteella, että mikä tuote on "pienenpi paha" :P

Lisäaineet

Kirjoitus julkaistu aikaisemmin blgoissa pudotuspeli.

Miksi minä en käytä lisäaineita?
Itse heräsin lisäaineisiin ja niiden käytön haitallisuuteen/vaarallisuuten noin kymmenen vuotta sitten, aloittaesani opiskelut ravintola-alalla. Muutamalla oppitunnilla käsiteltiin väri-, säilöntä-, makeutus- ja muita erilaisia lisäaineita. Siinä vaihessa jo tein päätöksen jättää suuren osan makeutusaineita sisältävistä tuotteista pois ruokavaliosta, ja myös useimmat väriaineita sisältävät tuotteet.
Jaktaessani opintojani, ja tehdessäni mm. kaksi päättötyötä luomu-tuotteista, vahvistui ajatukseni siitä, etten halua mitään turhaa moskaa elimistööni tankata.
Niinpä olen viimmeiset 5-6v. vältellyt melkoisen tehokkaasti kaikkia tuotteita joissa on lisäaineita.
Lisäaineiden mahdollisia haittavaikutuksia ovat muunmoassa:
(korostetaan tässäkohtaa sanaa mahdollisia, kaikista näistä ei ole yksiselitteistä tutkittua tietoa)

*Väitetään makeutusaineiden olevan parempia, koska ne eivät sisällä kaloreita, kuten sokeri. Yleensä missään ei kuitenkaan mainita sitä, että myös makeutusaineet nostavat kehon insuliinitasoa  samoin kuin sokeri, joka taas auttaa rasvaa varastoitumaan elimistöön = myös nollakaloriset makeutusaineet lihottavat.
*Lisäaineet aiheuttavat lapsilla ja nuorilla (toki myös aikuisilla) ylivilkkautta, keskittymiskyvyn puutetta ja mahdollisia käytöshäiriöitä.
*Lisäaineilla saattaa olla yhteys syöpien yleistymiseen (esim. aspartaami on liitetty joissain tutkimuksissa leukemiaan).
*Eräiden makeutusaineiden vaikutukset syntymättömälle lapselle voivat olla haitalliset.
* Monet lisäaineet on täysin verrattavissa kemialtaan ympäristömyrkkyihin.
*Entä, mikä on kaikkien vuodessa nauttimiemme lisäaineiden yhteisvaikutus elimsitöllemme? Lastemme elimistölle?
*Lisäaineiden ja monien allergioiden yhteydestä on näyttö, mutta julkistettua tutkimustietoa varsin vähän.. miksiköhän?

On väitetty, että keskiverto ihminen syö vuodessa 6-7kg erilaisia lisäaineita (joka on järkyttävä määrä!) Jos minä onnistun vähentämään tuon määrän omalla kohdallani edes puoleen, tai kolmasosaan, niin ollaan varmasti oikealla tiellä.
Moni on kysynyt minulta, että eikö ole tavattoman hankalaa löytää lisäaineettomia tuotteita?
Hmm.. ei,  ei ole. Ainakaan enää :D. (Tämän blogin on tarkoitus auttaa myös teitä lukijoita löytämään niitä kaupasta).
Koska olen noudattanut tätä linjaa jo melko kauan, tiedän suurinpiirtein "kaikki" tuotteet kaupassa ulkoa mitä voin käyttää ja mitä en. Ja eikö meillä kaikilla ole kuitenkin aika paljon vakiotuotteita joita päätyy päivittäin/viikottain ostoskoriin, vai mitä?
Uusien tuotteiden tullessa kauppaan tai mainoksen tipahtaessa esim. postiluukusta, yleensä tutkin tuotteen ja mietin päätyykö se ostoskoriini vaiko ei.

Toki, juhlat ja ystävien luona vierailut tekevät tässäkin poikekuksen. En jätä ystäväni syntymäpäivillä kakkua syömättä siksi, että siinä on väriainetta tai lisäainetta sisältävää hilloa.
Nautin kakusta, ja syntymäpäivistä hyvällä omallatunnolla, ja kotona palaan sitten oman ruokavaliooni. Mutta välillä pitääkin herkutella miettimättä jokaista suupalaa, eikö niin?
Kuitenkin, sillä miten syömme juhlissa ei ole suurtakaan merkitystä terveyteemme, päinvastoin kuin sillä, mitä syömme niiden juhlien välissä.
Tälläkinhetkellä, vaikka laihdutan, jos mieleni tekee esim. colaa, ostan sen mieluummin sokerillisena "aitona" versiona, ja "kärsin" kalorit, kuin että tankkaisin makeutusaineita sisääni.

****
Tähän vielä huomautaus siitä että: käytän itse edelleen tuotteita, ja  käytän jatkossakin tuotteita, joissa on "luonnollisia" lisäaineita, kuten esim. tuotteet joissa väriaineena on käytetty luonnon omia aineita (esim. porkkanaa, mustikaa jne). Sama koskee muitakin luonnollisia lisäaineita, esim. soijalesitiini, pektiini, sitruunahappo yms.

Ja lopuksi, koska joku tulee nyt varamsti tähänkin tekstiin sanomaan etä "lisäaineilla ei ole mitään todistettua haittaa, kunhan käyttö pysyy suositelluissa rajoissa". Niin.. astetaanpa kysymys näin:
Ok, niistä ei ole haittaa, oletetaan niin... Mutta, miksi niitä pitäisi käyttää, jos niistä ei myöskään ole _mitään_ todistettua hyötyä, eivätkä ne todellakaan ole välttämättömiä?